Șase tendințe în antreprenoriatul social

Cum putem colabora pentru a schimba sistemul în care trăim? Cum pot organizațiile non-profit să devină sustenabile și credibile în drumul lor către afaceri sociale în comunitate? Una dintre căi este să încurajeze comunitatea să schimbe, să adapteze și să îmbunătățească contextul în care viețuiește. Prin a învăța din practicile de succes și, mai ales, din eșecurile usturătoare.

Viitorul nu ne lasă prea mult să respiram. Ne aruncă în față cerințe și schimbări. Și totuși, în afacerile sociale se manifestă tendințe pe care organizațiile si tinerii antreprenori sociali nu au cum să le ignore:

1. Este vorba despre determinare și o altfel de gândire: întreprinderile sociale educă oamenii în felul în care cumpără și consumă produse și servicii.

2. Este vorba despre a îmbunătăți accesul. Acces pentru toți! On-line-ul si tehnologiile mobile facilitează găsirea de soluții, prin informație și cunoaștere.

3. Este vorba  despre a ajunge la oamenii în moduri noi, neobișnuite. Prin abordări creative, centrate pe nevoile umane și pe forța comunității.

4. Este vorba despre vocile ”ascunse”, poate prea puțin auzite. Poveștile și curajul tuturor celor care îndrăznesc, care nu vor să renunțe, care cad în genunchi doar pentru a se ridica mai puternici. Prin antreprenoriat social, aceste voci sunt stimulate să își transmită povestea și înțelepciunea.

5. Este vorba despre a utiliza resursele mai bine și mai responsabil, indiferent de tipul lor.

6. Este vorba despre a învăța unii de la alții. Chiar dacă problemele în comunități sunt similare – aglomerarea, lipsa de spațiu locuibil, acces precar la educație, insecuritate alimentară etc. – acestea se manifestă în moduri diferite. Învățarea este ”arma” secretă pentru a le soluționa cât de bine posibil, acolo unde ele se manifestă.

This entry was posted in Antreprenoriat social, Economie sociala, intreprindere sociala, proiect Erasmus+, sustenabilitate organizationala and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *