Antreprenoriat și creativitate?

Da, ce altă combinație mai bună poate fi?

Antreprenoriatul are trei dimensiuni centrale: inovare, asumarea riscului și proactivitate. Inovarea rezidă în maniera în care un antreprenor caută noi oportunități, noi dezvoltări, în felul în care ideile sunt transformate în profit. Testul inovării este dat, mai degrabă de succesul pe piață al ideilor, decât noutatea afacerii, ca atare.

Asumarea riscului – este voința/dorința/decizia de a risca resurse importante pentru ca o anumită idee să se transforme într-o afacere profitabilă.

Proactivitatea – este ”pasul înainte”, anticipația, non-așteptarea ca lucrurile să se întâmple de la sine! Presupune perseverență, flexibilitate și spargerea tiparelor, a modului normal de a acționa.

O persoană creativă este independentă, împinsă de sentimentul realizării, curioasă, încrezătoare în sine și adânc ”prinsă” în activitate. O persoană antreprenorială poate fi caracterizată oarecum prin aceleași cuvinte!

De ce? De ce nu? De ce nu eu? De ce nu acum? Sunt întrebări cheie pe care antreprenorii și creativii și le pun frecvent. Sunt cele patru întrebări pentru SUCCES.

Iar antreprenorii de succes sunt, cu adevarat, persoane creative. Ei sunt capabili să manipuleze elementele de business, astfel încât să creeze noi soluții, aproape în același fel în care compozitorii ”manipulează” notele și măsurile, pentru a compune un cântec grozav. Există cel puțin patru motive serioase pentru ca un antreprenor să aplice creativitatea în afacerea sa, zi de zi:

  1. Dacă vrea o afacere ”adevărată”, sustenabilă, el trebuie să aplice jocul creativității în ea.
  2. Frecvent apar probleme, care trebuie rezolvate altfel decât au făcut-o alții până la un moment dat.
  3. Un pic de creativitate ține antreprenorul conectat la provocările (prea) rapide din jurul nostru.
  4. Cu cât antreprenorul își dezvoltă creativitatea, cu atât are un avantaj competitiv mai mare pe piată.

Așadar, ”mușchii” creativității trebuie antrenați zilnic mai mult în business, decât la sală.

This entry was posted in Antreprenoriat social, proiecte pentru tineri, sustenabilitate organizationala and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *