Ce-i motivează pe tinerii voluntari?

FLEXIVOL sau ”Wish List” este o interesanta abordare a ceea ce isi doresc cu adevarat tinerii de la o experienta de voluntariat.

Flexibility, Legitimacy, Ease of access, Xperience, Incentives, Variety, Organisation and Laughs.

Da, exact toate acestea!

Flexibilitate – e normal! Munca ”flexibila” si un program de lucru flexibil. Cu siguranta isi doresc un anumit grad de libertate si spontaneitate in ceea ce fac, datorita preocuparilor si presiunilor diverse din viata lor.

Legitimitate – atmosfera ”prafuita” in care inca se mai voluntariaza in anumite organizatii indeparteaza multi tineri de la a voluntaria in aceste vremuri rapide, provocatoare, bazate pe tehnologie. E posibil ca alte domenii mai ”trendy” sa fie concurenti seriosi la timpul si energia tinerilor.

Acces facil – tinerii au nevoie de multa informatie despre ce/cum/cand pot voluntaria pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza; au nevoie de multa incurajare si de proceduri simple, simple pentru a deveni voluntari si a actiona pentur o cauza in care cred.

X-experienta – si acest lucru e firesc! Tinerii se asteapta ca ceea fac intr-o organizatie, cee ace invata, ceea ce experimenteaza sa se constituie ca o EXPERIENTA valoroasa pentru dezvoltarea lor personal si profesionala.

Recompense – de diferite tipuri. Cu cat organizatiile sunt mai creative si mai deschise in a le oferi tinerilor ceea ce vor, cu atat ei vor fi suporteri pe termen lung.

Varietate – altfel cum? S-ar plictisi, ar trece mai departe, ar pleca. Activitati diverse, grad de autonomie diferit, responsabilitati variate etc….

Organizare – da, organizare, dar INFORMALA! Prea multa birocratie, prea multe reguli, un context ”ințepenit” nu atrag deloc tinerii voluntari.

Rasul – tinerii vor distractie, amuzament, FUN, FUN, FUN! Un voluntariat in care invata, muncesc, dar se si distreaza. Se simt bine, au satisfactii. Oare cine nu ar voluntaria intr-o organizatie unde munca e facuta intr-o maniera FUNNY?

Katharine Gaskin – The Wish List

This entry was posted in Dezvoltare organizationala, ONGuri tineret, parteneriat, proiect Erasmus+, proiecte pentru tineri, voluntariat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *