Incubarea afacerilor sociale (2) – Bune practici

Incubarea de afaceri reprezinta un proces dinamic de dezvoltare a acestora. Acest termen acopera o gama larga de procese, care ajuta la scaderea ratei de esec a companiilor aflate in faza initiala si accelereaza dezvoltarea celor care au potential de a deveni generatoare de locuri de munca si de bunastare. Incubatoarele poate oferi trei ingrediente principale pentru dezvoltarea unei afaceri de succes: un mediu antreprenorial si de formare, acces la mentori si investitori si vizibilitate pe piata. Asadar, dezvoltarea unui mediul favorabil, sustenabil, sprijinul pentru ca aceste companii/organizatii sa se dezvolte si sa devina competitive pe piata, reprezinta scopul esential al unui incubator. Astfel de structuri de suport pot lua diverse forme – iata prezentate cateva exemple de buna practica, la nivel national si european:

The Social Innovation Park Bilbao (Spania) –  este coordonat de catre Centrul Basc pentru Inovare, Antreprenoriat si Dezvoltarea de Noi Afaceri (Denokinn). SI Park se concentreaza, indeosebi, pe dezvoltarea unor intreprinderi sociale mari, care sa genereze impact local considerabil si cu un mare potential de replicare. Parcul este un loc unde persoane fizice, organizatii ale economiei sociale, organizatii non-profit, firme private se intilnesc pentru a crea noi produse si servicii care sa duca la noi locuri de munca. Parcul pune la dispozitie diferite facilitati: ”Social Innovation Laboratory”, un incubator pentru generatiile de noi antreprenori sociali (training, mentoring, etc.); o  Academie de Inovare Sociala, care ofera cursuri si acces la retele internationale; FABLab (Fabrication Laboratory) – un atelier la scara redusa, echipat pentru a transforma ideile in prototipuri, prin intermediul ”fabricarii” digitale. In SI Park exista si o componenta investitionala – ”Social Business Stock Market”, unde diferiti actori institutionali pot investi in noi oportunitati si noi afaceri sociale.

Incubator de afaceri sociale Craiova – este initiat de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia (CRONO). Acesta deserveste Reteaua intreprinderilor sociale din Oltenia constituita in proiectul „Bursa Comunitara de Afaceri Sociale HEINEKEN”, finantat prin programul de responsabilitate sociala “HEINEKEN pentru Comunitati”. Serviciile oferite in cadrul incubatorului sunt: instruirea antreprenorilor sociali si a managerilor intreprinderilor sociale, consiliere juridica pentru constituirea intreprinderilor sociale si incheierea contractelor comerciale, consultanta pentru realizarea planurilor de afaceri si finantarea investitiilor, asistenta in promovarea si derularea afacerilor sociale.

Regionalwert AG (RWAG) – este o companie-incubator localizata in Freiburg, Germania, care sprijina dezvoltarea agriculturii organice si a productiei locale de alimente. Unicitatea sa este data de faptul ca combina ”crowd funding-ul” cu dezvoltarea unei retele puternice de intreprinderi sociale, pentru a crea un lant de distributie sustenabil din punct de vedere economic si pentru a genera valoare adaugata la nivel regional. Acest lucru este realizat prin transformarea simplilor cetateni in ”investitori sociali” si aducerea impreuna sub acelasi acoperis al coalitiei a producatorilor, consumatorilor, antreprenorilor sociali etc. RWAG a reusit sa colecteze mai mult de 2 milioane euro de la peste 500 de rezidenti regionali. Capitalul strans este investit in ferme organice si asociatii de proprietari de pamint, afaceri de procesare a alimentelor, marketing. In plus, coalitia faciliteaza accesul la finante pentru noi veniti si le sunt furnizate si servicii de dezvoltare a afacerii. Toate intreprinderile sociale opereaza independent, dar sunt toate conectate in retea, pentru reducerea costurilor si cresterea competitivitatii. RWAG a dezvoltat, de asemenea, o metodologie detaliata de raportare a impactului economic, social si de mediu a investitiilor sale la nivelul regiunii. Conceptul de lucru al coalitiei RWAG a devenit scalabil si replicabil la nivelul Germaniei, dar poate fi urmat si de catre alte regiuni din Europa.

This entry was posted in Antreprenoriat social, Dezvoltare organizationala, Economie sociala, intreprindere sociala, parteneriat, proiect Erasmus+, sustenabilitate organizationala and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *