Cum, unde învățăm antreprenoriatul social?

O tendinţă interesantă, la nivel global, este cea a pregătirii unor resurse umane, care să activeze în domeniul antreprenoriatului social/al economiei sociale, într-o manieră cât mai creativă, cât mai transformaţională. Aceste resurse umane sunt văzute ca “agenţi ETICI ai schimbării”, în jurul cărora se construieşte o sensibilitate aparte, asupra modului în care trăim şi interacţionăm. Pentru tot mai multe persoane, “antreprenoriatul social este acum o carieră profesională viabilă şi dezirabilă, unde munca nu mai este ceva ceea ce FACI, ci ceea ce EŞTI”.

Mai multe modele de training şi suport specializat s-au conturat în domeniul antreprenoriatului social:

  • cursuri academice şi competiţii de afaceri sociale, oferite de tot mai multe şcoli/universităţi de business; profesorul Greg Dees, co-fondator al “Centre for Advancement of Social Entreprise” CASE – este considerat “tatăl” antreprenoriatului social ca disciplină academică universitară;
  • programe de tip “seed funding”, care oferă training şi/sau mentoring, ca de exemplu Echoing Green,Draper Richards Kaplan FoundationYoshiyama Young Entrepreneurs program;
  • programe de training profesionale, ca cel al Global Social Business Incubator (GSBI);
  • grupuri auto-organizate, ca cele existente la the Hub ori Entrepreneur Commons;
  • programe de suport “peer to peer”, ca de exemplu Changemakers;
  • platforme de angajament civic, care încurajează implicarea în sectorul social chiar de la vârste fragede – Koodooz;
  • diferite combinaţii din elementele de mai sus.

            Varietatea de posibilităţi de învăţare este mare, ca şi oportunităţile  oferite de domeniu. Calea optimă de pregătire pare să fie acum, în această epocă a colaborării şi digitalizării, pentru fiecare persoană interesată sa facă o diferenţă, interesată să producă schimbare socială de impact, aceea a găsirii a unui drum de învăţare adaptat nevoilor de dezvoltare personală şi de împlinire pentru binele social, colectiv.

This entry was posted in Antreprenoriat social, Dezvoltare organizationala, ONGuri tineret, proiect Erasmus+ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *