Ce poate face o organizație pentru voluntari?

Mărturisesc că am o mai mare fascinație față de întrebarea ”Ce poate face o organizatie pentru voluntari?” decât pentru – ”Ce pot face voluntarii pentru o organizație?” De ce? Răspunsul este cât se poate de simplu:

De obicei, să recunoaștem, în cadrul unui ONG, un voluntar face cam ce i se spune: fă asta, fă și asta, du-te acolo, ajută dincolo… Și lista e încă fără sfârșit. În acest mod, se risipește o resursă extraordinară: talentul, interesul, abilitățile, voința, dorința și tot ceea are voluntarul mai bun: Cine-l întreabă de aceste lucruri? Cum pot conlucra cei 2 factori ai acestei diade – Voluntar și ONG ÎMPREUNĂ? Dar cu adevărat, împreună. Parteneri.

Mulți voluntari se plâng că sunt plasați necorespunzător, că primesc roluri limitate, că există o comunicare săracă și un program nepotrivit, așteptări nerealiste din partea organizației. Cum un tânăr voluntar a exprimat extrem de sugestiv: ”eram calul de bătaie în organizație.” Interesant, nu?

În timpurile de azi, organizațiile care folosesc voluntari trebuie să facă un salt deștept de gândire, să se întrebe cu cea mai buna credință: Ce pot face eu pentru voluntari?

Focus pe punctele lor tari. Fiți mai puțin atenți pe probleme și mai mult pe ceea ce au ei pozitiv și mai productiv. Focus pe soluții. Mai mare concentrare pe lucrul ”împreună”, pe ceea ce merge, pe ceea ce ei propun. Focus pe a le da libertate în decizii și independență în acțiune, în organizația pentru care voluntariază. Focus pe colaborare. Mai multă concentrare pe a le stimula ideile, capacitățile, resursele, a le conecta, a le ”share-ui”. A construi participare reală, responsabilitate asumată și angajament.

Așa voluntariatul nu mai este plictisitor! Ci este:

EXPLORE-DO-CONNECT-LEARN

TOGETHER!

This entry was posted in Antreprenoriat social, Dezvoltare organizationala, ONGuri tineret, proiect Erasmus+, sustenabilitate organizationala and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *