Parteneriatul eficient – câteva reguli!

Parteneriatul este un tip de relaţie între două sau mai multe părţi (persoane, grupuri sau organizaţii) având misiuni comune sau compatibile, care decid să lucreze împreună pentru un scop specific şi pentru o perioadă de timp (mai lungă sau mai scurtă).

Numărul organizaţiilor care formează parteneriate este în continuă creştere. Colaborarea, cooperarea şi lucrul în echipă, „cărămizi” care stau la baza parteneriatelor, sunt teme importante, cercetate de cei care se ocupă astăzi de managementul organizaţiilor şi sunt considerate strategii de succes, atât pentru organizaţii neguvernamentale, întreprinderi sociale, cât şi pentru alte instituții publice sau private. Puţini sunt cei care neagă beneficiile aduse de parteneriate, dar în practică acestea sunt greu de obţinut, căci a colabora este dificil şi de cele mai multe ori costisitor, mai ales pentru acele organizaţii care sunt concentrate pe dezvoltarea şi durabilitatea propriei existenţe şi mai puţin pe construirea de relaţii de colaborare, dincolo de zidurile proprii. Ieşirea dincolo de ziduri şi construirea de parteneriate este foarte importantă, căci toți suntem interconectați într-un fel sau altul.

Un parteneriat eficient, valoros pentru toate părțile implicate, trebuie să aibă la bază câteva reguli:

  • Clarificaţi obiectivele parteneriatului, precum şi de ce doriţi să intraţi în parteneriat.
  • Bazaţi-vă pe punctele tari ale fiecărui partener şi folosiţi-le în cadrul parteneriatului.
  • Construiţi încrederea între parteneri printr-un comportament integru, deschis, transparent şi onest.
  • Clarificaţi rolul şi responsabilităţile fiecărui partener.
  • Comunicaţi deschis şi eficient cu partenerii, finanţatorii şi beneficiarii.
  • Fiţi pregătiţi să rezolvaţi disputele şi conflictele pe măsură ce ele apar.
  • Monitorizaţi şi evaluaţi continuu activitatea parteneriatului.
  • Fiţi pregătiţi pentru terminarea parteneriatului într-o manieră ”prietenoasă”.

Successful partnerships

This entry was posted in dezvoltare comunitara, Dezvoltare organizationala, Economie sociala, intreprindere sociala, ONGuri tineret, parteneriat, proiect Erasmus+, sustenabilitate organizationala and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *